BOSKOOP – De sloop van het oude veilingterrein aan de Middelburgseweg 88 betekent niet dat er direct huisvesting voor 512 migranten wordt gebouwd. De bestaande gebouwen moeten weg, omdat de grond bouwrijp is verkocht. Er zijn echter zoveel vragen rond het project dat het college van burgemeester en wethouders  (B&W) van Alphen aan den Rijn een brief aan de gemeenteraad heeft gestuurd.

De plannen voor het ‘oude veilingterrein’ zijn in een vroeg stadium. Er worden door de nieuwe eigenaar, dit is Promad, wel al onderzoeken gedaan om in een later stadium een vergunning te kunnen krijgen. Er is nog geen overeenkomst tussen de gemeente en Promad en er is nog geen omgevingsvergunning aangevraagd. Zo’n vergunning moet door de gemeenteraad worden gegeven, maar dit is pas aan de orde als allerlei andere zaken op een rij staan.

In de brief aan de raad wordt meer informatie gegeven over de gang van zaken rond de voorgenomen huisvesting van 512 arbeidsmigranten aan de Middelburgseweg 88 door ontwikkelaar Promad. De brief gaat over:

  • opname van de locatie in de structuurvisie
  • een onderzoek naar arbeidsmigranten in Greenport Boskoop
  • de rol van gemeente Alphen aan den Rijn
  • de participatie met omwonenden
  • een wijziging van het omgevingsplan
  • kwaliteit van de huisvesting
  • 2 miljoen Rijkssubsidie
  • de rol van provincie Zuid-Holland

Structuurvisie

Verschillende boomkwekers hebben al voor 2020 gemeld dat zij interesse hebben in een grootschalig onderkomen voor hun, buitenlandse, medewerkers. Daarnaast is er in het centrum van Boskoop overlast vanuit verschillende panden. Daarom zijn twee locaties opgenomen in de Alphense structuurvisie voor grootschalige huisvesting van arbeidsmigranten. Dit zijn de Middelburgseweg 88 en het ITC-terrein. Hier zouden eventueel woongebouwen voor vijfhonderd tot duizend mensen kunnen komen.

Een structuurvisie is het ruimtelijk beleid van een gemeente voor de middellange termijn inclusief inzicht in hoe een gemeente dat denkt te gaan doen. In de Alphense structuurvisie staat dat voor beide locaties wordt onderzocht of zij geschikt zijn voor huisvesting van arbeidsmigranten. Er zijn naderhand adviezen gegeven door provincie Zuid-Holland, de Veiligheidsregio en het Hoogheemraadschap. Hierin staat dat initiatieven verder uitgewerkt moeten worden en dat participatie belangrijk is.

Arbeidsmigranten in Greenport Boskoop

In 2024 is op initiatief van Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop een onderzoek gedaan naar het aantal arbeidsmigranten in  Greenport Boskoop. Dit blijken ongeveer 1400 mensen te zijn. Velen hebben een vast arbeidscontract. Zij werken dan elk jaar in een bepaalde periode van het jaar bij dezelfde werkgever. Uit het onderzoek blijkt ook dat een aantal kwekers haar werkgevers zelf onderdak biedt op het eigen terrein. De overige werknemers, ook via uitzendbureaus, zoeken zelf een plek soms met een grote reisafstand.

Inmiddels loopt een tweede onderzoek naar hoeveel arbeidsmigranten echt een onderkomen in de Greenport Boskoop nodig hebben. Het is de bedoeling dat er kwalitatief goede huisvesting in de nabijheid van de kwekerijen beschikbaar is én dat een ‘bepaald aantal bedden’ gereserveerd is voor werknemers van de lokale ondernemers. Hierover zijn gesprekken tussen Promad en Greenport Boskoop. Gemeente Alphen aan den Rijn ziet toe op de juiste procedures.

Participatie

Het meepraten van omwonenden en andere belanghebbenden is nog niet begonnen. Participatie is de verantwoordelijkheid van de ontwikkelaar en dat is Promad. De gemeente heeft de eerste versie van het participatieplan van Promad afgewezen en voorzien van verbeterpunten.

Verwarrend is dat Promad in januari een brief naar direct omwonenden heeft gestuurd waarin staat dat B&W medewerking aan het plan verleend. Dit klopt niet, want hier is geen besluit over genomen. Wel heeft de gemeente een faciliterende rol, zoals gebruikelijk bij de voorbereiding van grote projecten.

Omgevingstafel

Voor nog meer verwarring heeft de ‘omgevingstafel’ gezorgd. Dit is een rollenspel van gemeentelijke medewerkers die in 2022 moesten oefenen hoe de nieuwe omgevingswet werkt. De nieuwe wet is er sinds 1 januari 2024. Daarbij is een oud idee van Van Lint BV gebruikt voor huisvesting van arbeidsmigranten aan de Middelburgseweg 88. Dit plan is bij een idee gebleven en nooit doorgezet.

Twee jaar later, in het najaar van 2024, bleek echter het terrein te zijn verkocht aan Promad. Deze ontwikkelaar kwam met plannen in een veel verder stadium. Gemeente Alphen aan den Rijn vindt het heel vervelend dat een ‘fictief rollenspel’ nu leidt tot onvrede onder de omwonenden.

Omgevingsplan

Huisvesting van arbeidsmigranten is weliswaar opgenomen in de Alphense structuurvisie, maar dit past niet in het huidige omgevingsplan. De bestemming van de locatie Middelburgseweg 88 is ‘bedrijf’. Dit betekent dat hier wel een onderneming mag komen, maar geen woningen.

Pas als er een aanvraag wordt gedaan om de bestemming van bedrijf naar wonen te wijzigen, is de Alphense gemeenteraad aan zet. De raad stelt namelijk een omgevingsplan vast.

Kwaliteit van huisvesting en 2 miljoen subsidie

Huisvesting van arbeidsmigranten moet aan allerlei voorwaarden voldoen. Het gaat onder meer om brandveiligheid, hygiëne, privacy en voorzieningen. Hier is een keurmerk voor van Stichting Normering Flexwonen (SNF-keurmerk).

Gemeente Alphen aan den Rijn heeft voor het project Middelburgseweg 88 een Rijkssubsidie aangevraagd van ongeveer 2 miljoen euro. Het gaat om een subsidie in het kader van Regeling Huisvesting Aandachtsgroepen. Deze subsidie is aan de gemeente verstrekt. B&W stelt voorwaarden op voordat deze subsidie, eventueel deels, wordt uitgekeerd. Een van de voorwaarden is het aantal wooneenheden, een andere is dat de woningen minimaal tien jaar beschikbaar zijn voor de doelgroep.

Rol van provincie Zuid-Holland

Omdat de locatie in het boom- en sierteeltgebied ligt, kan hier geen ‘normale’ woonbestemming komen. Dit staat in de verordening van provincie Zuid-Holland. Wel is er een mogelijkheid voor huisvesting van arbeidsmigranten. Bovendien vindt de provincie de bescherming van weidevogels in het gebied heel belangrijk.

https://www.studioalphen.nl/nieuws/brief-aan-alphense-gemeenteraad-over-huisvesting-arbeidsmigranten-dat-er-wordt-gesloopt-betekent-niet-dat-er-wordt-gebouwd